Letní zmrzlinové dny

Letní zmrzlinové dny
ilustrační foto

Horké letní dny, kdy se mnozí lidé chladí zmrzlinou, se mohou změnit v noční můru. Vanilková, ovocná či ořechová dobrota, pokud není správně vyrobena a skladována, může být i velkým nebezpečím. Jeho podoba má různá jména jako třeba salmonela či listérieoza.

„Jsme na začátku sezóny a odběry zmrzlin probíhají. Provozovny, kde se připravuje zmrzlina, kontrolujeme pravidelně a k dnešnímu dni závažnější nedostatky v zásadách provozní ani osobní hygieny nebyly zaznamenány,“ informovala nás vedoucí oddělení prostějovské hygieny výživy, Zuzana Bartošová. A co na nás může vůbec číhat?

Jedním ze strašáků je takzvaná Salmonelóza. Mezi typické lidské salmonelové infekce patří břišní tyfus. Inkubační doba je zpravidla jeden až dva dny. Někdy proběhne bez příznaků, jindy zase, a to nejčastěji, vyvolává vodnatý průjem. Neméně nepříjemná je Listerioza. Samotná bakterie Listeria je vysoce odolná. Přežívá hlavně v půdě a ve vodě. K nakažení dojde většinou z potravin, které nejsou dobře tepelně upravené a tedy i mléko ve zmrzlinách může být problémem.

Jak jsme už uvedli, kontroly probíhají. Více podkladů budou mít hygienici v srpnu, kdy pro naše čtenáře chystáme jak informace o výsledcích prohlídek, tak i hodnocení stánků venkovního občerstvení. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář