Moravské kraje vydaly gastronomickou publikaci

Moravské kraje vydaly gastronomickou publikaci
ilustrační foto

 

Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj vydaly nového turistického průvodce s názvem „Gastronomie a folklór Moravy a Slezska“. Publikace byla oficiálně představena dne 15. ledna 2015 na tiskové konferenci pořádané v průběhu veletrhu Regiontour 2015 v Brně. 

Brožura obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě některé/ých z gastronomických nebo folklórních akcí konaných ve čtyřech moravských krajích.

Každý kraj vybral čtyři typické zástupce regionálních jídel, které lze sestavit do čtyřchodového menu. Zlínský kraj nabízí k ochutnání slováckou drkotinu, valašskou kyselici, moravskou kachnu a jako dezert nabízí frgály s tvarohovou, hruškovou či makovou náplní. Jihomoravský kraj zve na šumajstr s domácími škvarky, zelňačku a pagáčky, jako hlavní chod je připraven moravský vrabec se zelím. Sladkou tečkou jsou beleše či svatební koláčky. Menu Moravskoslezského kraje tvoří závin z listového těsta, sladkokyselá polévka kozí brada, hlavním chodem je kančí pečeně paní nadlesní a jako dezert můžete ochutnat kiščok od babičky. Olomoucký kraj láká k ochutnání dvou polévek, a to krémové polévky z červené řepy a hanácké syrnice, v menu dominuje vepřová panenka v loštické omáčce, po které přicházejí slezské tvarohové knedlíčky s jablky. Gastronomická publikace je dostupná v několika jazykových mutacích, jsou kombinovány vždy dva jazyky - čeština a ruština, polština a italština a němčina s angličtinou. Publikace je pro veřejnost dostupná na krajských úřadech výše uvedených krajů a ve vybraných turistických informačních centrech. (red)

Poslat nový komentář