jídlo

ProstěJOV! festival dobrého jídla i letos!

ilustrační foto Magistrát města Prostějova

Hledáme restauratéry, kavárníky, vinárníky! Ve dnech 23. – 24. června 2023 se v Prostějově uskuteční už třetí ročník festivalu dobrého jídla ProstěJOV! Jedná se o výjimečnou akci, která propojí originální gurmánské pochoutky se zajímavými kulturními zážitky.

„Během dvou dnů budete moci navštívit zapojené restaurace a kavárny v našem městě, kde ochutnáte výborné degustační menu. Zároveň před těmito podniky budou vystupovat místní umělci. Ve společnosti nejen svých přátel, ale také řady dalších nových tváří, budete mít i v rámci letošního ročníku tohoto festivalu možnost zažít příjemné chvíle. Festival jedinečných chutí nabízí možnost dobře stráveného času, vytvoření pohody a pocitu volnosti.

Listopadový Restaurant Day nabídne další dobroty. Těšte se!

Foto archiv PVNovinek

Stále populárnější Restaurant Day uvítá podzimní návštěvníky v neděli 20. listopadu v restauraci prostějovského Národního domu v 11 hodin. Trvat bude do 13 hodin.

Těšit se můžete na vynikající baskické speciality, tapas či tortilly, miniburgery, šafránové rizoto, domácí i šlehačkové zákusky, řeckou kuchyni, sirupy, zvěřinový guláš, domácí sýry, makronky i chilli noc carne. „Chybět nebude ani španělské víno a nezbytné grilované chobotnice,“ přidala pozvání za pořadatele majitelka Marky obchůdku Markéta Valentová. „Těšíme se na vás, doufáme, že přijdete na dobrý oběd", doplnila předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová a podotkla, že RD se opět koná pod záštitou Zdravého města Prostějov.

Pamatujete? Hamburgery našeho mládí

Foto ber

Chleba se škvarkovým sádlem a cibulí byl za mého dětství nejoblíbenější svačinkou.

Čerstvý chleba, doma škvařené sádlo a cibule ze zahrady pro mě byla jako pro dnešní děti hamburger. A kdykoli si pár krajíců mažu, vzpomenu si na babičku, od které chutnaly nejvíc. (ber)

Gurmáni zbystřete! Květnový Restaurant Day se blíží!

ilustrační foto archiv PvN

Oblíbený Restaurant Day našel své příznivce i v našem městě. Na ten první letošní se můžete těšit v neděli 22. května od 11 hodin v zahrádce Národního domu v Prostějově.

„Už nyní víme, že v nabídce bude paella, tapas, španělské víno, tortilly, miniburgery, francouzské větrníčky, ovocné košíčky, věnečky, listové trubičky, šlehačkové řez, krkonošské kyselo, pikantní fazole, domácí pivo a samozřejmě stálý hit, grilované chobotnice,“ vypočítala za pořadatele Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku Prostějov.  

Pokud byste chtěli nabídnout něco ze svého kuchařského, cukrářského či pekařského umu i vy, učinit tak stále můžete na restaurantdaypv@seznam.cz.

Bedýnky z Lidlu šetří jídlem

Foto lidl.cz

Společnost Lidl pokračuje ve svém dlouhodobém směřování k udržitelnosti. Od pondělí 15. listopadu si mohou zákazníci ve všech 283 prodejnách zakoupit za symbolickou cenu 25 Kč bedýnky plné ovoce a zeleniny, které mají za cíl snížit plýtvání jídlem. Mezi takto prodávaný sortiment patří také květiny.

Bedýnky jsou umístěny v prostoru za pokladnami a dle situace doplňovány po celý den. Zákazník zaplatí při svém nákupu a pak si už jen bedýnku vezme. „Spočítali jsme, že když půjdeme tímto směrem, zachráníme za rok více než 3 800 tun ovoce a zeleniny. Stejnou zprávu bychom bedýnkami rádi předali našim zákazníkům, aby se nad hospodařením s potravinami také zamýšleli, a pomohli tak aktuální situaci posunout tím správným směrem,” komentuje projekt tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Nemám žádné peníze a mám hlad. A snědl čabajku

ilustrační foto internet

Nemám peníze a mám hlad. Těmito slovy hájil své jednání 26.9. dvaatřicetiletý muž, kterého při krádeži v obchodním domě přistihl pracovník ochranky.

"Dotyčný si vzal z pultu Čabajskou klobásu, roztrhl obal a na místě půlku zkonzumoval. Zbytek zahodil na zem a prodejnu přes oddělení informací opustil," komentovala případ strážník Jana Adámková. Tímto způsobil škodu ve výši 40 Kč. Pro podezření z přestupku proti majetku byla událost předána správnímu orgánu. (red)

Moravské kraje vydaly gastronomickou publikaci

ilustrační foto

 

Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj vydaly nového turistického průvodce s názvem „Gastronomie a folklór Moravy a Slezska“. Publikace byla oficiálně představena dne 15. ledna 2015 na tiskové konferenci pořádané v průběhu veletrhu Regiontour 2015 v Brně. 

Brožura obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě některé/ých z gastronomických nebo folklórních akcí konaných ve čtyřech moravských krajích.

Děti baštily v obchodním domě. Ochranka volala policii

ilustrační foto dama.cz

 

Během týdne vyjížděli strážníci dvakrát na základě telefonického oznámení pracovníka ochranky do nákupního střediska, a to z důvodu krádeže. "Kradly" děti. 

Poprvé se jednalo o tříleté dítě, které využilo nepozornosti matky. Vzalo si sladkost a tu snědlo. Za několik dní se hlídka setkala s podobným případem. Maminka dala dítěti v kočárku lízátko a při placení na to zapomněla. "V obou případech se nedopatření vysvětlila a ženy potraviny zaplatily," uvedla strážník Jana Adámková. (red)

Prostějov opět na portálu Potraviny na pranýři! Díky Tempu a smradlavým párkům

Foto Potraviny na pranýři

 

Prostějov se opět zapsal do portálu Potraviny na pranýři. Po nedávném extempore pekařské firmy se zde ocitly Originál české párky. Zapáchající lahůdku z prodejny Tempo v Západní ulici označili kontroloři jako nebezpečnou.

„Potravina měla nakyslý zápach po kažení netypický pro danou potravinu a oslizlý, lepkavý povrch,“ seznali inspektoři s tím, že navíc měla i prošlé datum použitelnosti. Do nebezpečných potravin se tak párky dostaly hned třikrát – kvůli vůni, vzhledu i značení. Vzorek byl odebrán 23. dubna, trvanlivost párků skončila o dva dny dřív. (red)