jídlo

Gurmáni zbystřete! Květnový Restaurant Day se blíží!

ilustrační foto archiv PvN

Oblíbený Restaurant Day našel své příznivce i v našem městě. Na ten první letošní se můžete těšit v neděli 22. května od 11 hodin v zahrádce Národního domu v Prostějově.

„Už nyní víme, že v nabídce bude paella, tapas, španělské víno, tortilly, miniburgery, francouzské větrníčky, ovocné košíčky, věnečky, listové trubičky, šlehačkové řez, krkonošské kyselo, pikantní fazole, domácí pivo a samozřejmě stálý hit, grilované chobotnice,“ vypočítala za pořadatele Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku Prostějov.  

Pokud byste chtěli nabídnout něco ze svého kuchařského, cukrářského či pekařského umu i vy, učinit tak stále můžete na restaurantdaypv@seznam.cz.

Bedýnky z Lidlu šetří jídlem

Foto lidl.cz

Společnost Lidl pokračuje ve svém dlouhodobém směřování k udržitelnosti. Od pondělí 15. listopadu si mohou zákazníci ve všech 283 prodejnách zakoupit za symbolickou cenu 25 Kč bedýnky plné ovoce a zeleniny, které mají za cíl snížit plýtvání jídlem. Mezi takto prodávaný sortiment patří také květiny.

Bedýnky jsou umístěny v prostoru za pokladnami a dle situace doplňovány po celý den. Zákazník zaplatí při svém nákupu a pak si už jen bedýnku vezme. „Spočítali jsme, že když půjdeme tímto směrem, zachráníme za rok více než 3 800 tun ovoce a zeleniny. Stejnou zprávu bychom bedýnkami rádi předali našim zákazníkům, aby se nad hospodařením s potravinami také zamýšleli, a pomohli tak aktuální situaci posunout tím správným směrem,” komentuje projekt tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Nemám žádné peníze a mám hlad. A snědl čabajku

ilustrační foto internet

Nemám peníze a mám hlad. Těmito slovy hájil své jednání 26.9. dvaatřicetiletý muž, kterého při krádeži v obchodním domě přistihl pracovník ochranky.

"Dotyčný si vzal z pultu Čabajskou klobásu, roztrhl obal a na místě půlku zkonzumoval. Zbytek zahodil na zem a prodejnu přes oddělení informací opustil," komentovala případ strážník Jana Adámková. Tímto způsobil škodu ve výši 40 Kč. Pro podezření z přestupku proti majetku byla událost předána správnímu orgánu. (red)

Moravské kraje vydaly gastronomickou publikaci

ilustrační foto

 

Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj vydaly nového turistického průvodce s názvem „Gastronomie a folklór Moravy a Slezska“. Publikace byla oficiálně představena dne 15. ledna 2015 na tiskové konferenci pořádané v průběhu veletrhu Regiontour 2015 v Brně. 

Brožura obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě některé/ých z gastronomických nebo folklórních akcí konaných ve čtyřech moravských krajích.

Děti baštily v obchodním domě. Ochranka volala policii

ilustrační foto dama.cz

 

Během týdne vyjížděli strážníci dvakrát na základě telefonického oznámení pracovníka ochranky do nákupního střediska, a to z důvodu krádeže. "Kradly" děti. 

Poprvé se jednalo o tříleté dítě, které využilo nepozornosti matky. Vzalo si sladkost a tu snědlo. Za několik dní se hlídka setkala s podobným případem. Maminka dala dítěti v kočárku lízátko a při placení na to zapomněla. "V obou případech se nedopatření vysvětlila a ženy potraviny zaplatily," uvedla strážník Jana Adámková. (red)

Prostějov opět na portálu Potraviny na pranýři! Díky Tempu a smradlavým párkům

Foto Potraviny na pranýři

 

Prostějov se opět zapsal do portálu Potraviny na pranýři. Po nedávném extempore pekařské firmy se zde ocitly Originál české párky. Zapáchající lahůdku z prodejny Tempo v Západní ulici označili kontroloři jako nebezpečnou.

„Potravina měla nakyslý zápach po kažení netypický pro danou potravinu a oslizlý, lepkavý povrch,“ seznali inspektoři s tím, že navíc měla i prošlé datum použitelnosti. Do nebezpečných potravin se tak párky dostaly hned třikrát – kvůli vůni, vzhledu i značení. Vzorek byl odebrán 23. dubna, trvanlivost párků skončila o dva dny dřív. (red)