Kraj vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

Kraj vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů
ilustrační foto

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, v souladu s ustanovením čl. 2 Nařízení Olomouckého kraje č. 3/2016, kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, vyhlásil na základě doporučení ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje pro celé území kraje období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Toto rozhodnutí platí od 8 hodin 12. července 2023 do odvolání.

V místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru je v této době zakázáno:

- rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (např. spalování hořlavých látek),

- pálení klestu a zbytků po těžbě na lesních pozemcích,

- používání pyrotechnických výrobků,

- používání létajících přání, lampionů se světlem z otevřeného ohně a pochodní,

- odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,

- jízda parní lokomotivou, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru,

- spotřebovávání vody z umělých a přírodních nádrží určených jako zdroje požární vody k jiným účelům než k hašení požárů.

Za místo se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru se zejména považují lesní porosty, parky, zahrady, louky, sklady sena a slámy a plochy zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny šířit požár.

„Tímto krokem chceme předcházet zvýšenému riziku vzniku požárů. Žádám proto všechny obyvatele Olomouckého kraje, aby dodržovali uvedená pravidla a minimalizovali tak možné nebezpečí. Buďte, prosím, k přírodě kolem nás i k sobě navzájem ohleduplní,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Text rozhodnutí hejtmana Olomouckého kraje naleznete níže v přiložených dokumentech. Více informací si můžete přečíst na webových stránkách HZS Olomouckého kraje. (Zdroj olkraj.cz)

Poslat nový komentář