smrk

Připravte si zdravou dobrotu. Smrkový med

ilustrační foto ber

Zdraví prospěšný med vyrobíte z mladých smrkových výhonků, které jsou plné vitamínu C. Výhonky je nejlepší sbírat od dubna do června. Vybírejte mladé, o velikosti do 5 cm. Na přípravu medu budete potřebovat téměř půl kila výhonků, půl litru vody, půl kila cukru, jeden větší bio citron a jednu lžičku kyseliny citronové.

Výhonky pořádně propláchněte, zalijte vodou a vařte 30 minut na mírném plamenu. Odstavte z plotny, přidejte na plátky nakrájený citron a nechte louhovat do druhého dne. Během této doby občas promíchejte a druhý den sceďte. Přidejte cukr a na nízký stupeň vařte, dokud nedosáhnete kýžené hustoty. Nakonec přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci a nalijte do čistých sklenic.

Dobrou chuť! (red)

Úžasné smrkové výhonky. Na kašel, revma, do lázně i na steak!

ilustrační foto

Možná jste nikdy nepřemýšleli o tom, že se dá jíst i smrk. Ale ano, dá! Nic se vám nestane, naopak. Do vašeho těla se s mladými smrkovými výhonky dostane nezanedbatelné množství prospěšných látek.

Zvyk okusovat mladé smrkové výhonky k nám pravděpodobně doputoval ze severních lesů Skandinávie, kde se využívaly všechny přírodní zdroje vitamínů. Dnes si inspiraci z lesů a kapradí berou vyhlášení šéfkuchaři, kteří se mladé smrčí neostýchají zapojit do receptů i moderních kompozic na talíři.

Až do konce května bude ta pravá sezona mladých smrkových výhonků. Neměli byste sbírat výhonky delší než 5 centimetrů a rozhodně nejezte tmavě zelené staré smrkové větve. Řeč je o světle zelených koncích větviček, které se „narodily“ letos na jaře. Jsou jemné, křehké a nepíchají!