Řízky pro chudé si připravíte pouze v květnu!

Řízky pro chudé si připravíte pouze v květnu!
ilustrační foto

Kdysi se jim přezdívalo řízky chudých nebo kosmatice. Dají se jíst jen jednou za rok, a to právě v období května, kdy se začínají keře bezu černého obsypávat bílými květy. Smažené kosmatice si můžete vychutnat jak na slano, tak na sladko. Tradice smažení květů pochází pravděpodobně z doby italské renesance. Kromě bezinek se v Itálii tradičně smaží také květy cukety či dýně. V Německu zase dávají přednost smaženým květům akátu.

Dozlatova a dokřupava usmažená květenství bezu černého se s oblibou jedla už za našich babiček a prababiček. Lidový název je odvozen od slova „kosmatý" neboli chundelatý či chlupatý. Správně připravené kosmatice by si totiž i po obalení v těstíčku a usmažení měly zachovat svůj košatý, nadýchaný a „rozcuchaný" tvar. Rozhodně by neměly připomínat jednolitou placku.

Černý bez začíná kvést zhruba od poloviny května do začátku června. Na bezinky vyrazte nejlépe do čisté přírody – ideálně by se totiž neměly před smažením omývat. Sbírejte velká a bohatá květenství a při stříhání či odřezávání jim nezapomeňte nechat několik centimetrů dlouhý stonek, za který je budete při obalování a smažení držet.

Základem dokonalého těstíčka  je jeho hustota. Konzistencí by mělo připomínat o něco málo hustší těsto na palačinky. Dále musí obsahovat tukovou složku – ať už v podobě másla, vysokoprocentní smetany či plnotučného mléka. Někdo také pro lepší chuť dává víno či pivo. Ostatní suroviny se přimíchávají i podle toho, zda se rozhodnete dělat kosmatici na slano, nebo na sladko. Pro slanou variantu se do těstíčka přidává strouhaný sýr, sůl, mletá paprika, kmín, sušená cibule apod. U sladké se zase směs na obalování dochucuje cukrem, medem, vanilkou nebo skořicí.

 

Recepty těstíčko

Na cca 10 květů budete potřebovat: 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka, 125 g hladké mouky a špetku soli.

V míse metličkou rozšlehejte vejce, mléko a sůl dohladka a poté postupně přidávejte a zašlehávejte mouku, dokud nevznikne hladká, akorát hustá směs.

 

Vyšlehané těstíčko se smetanou

Na cca 15 květů budete potřebovat: 125 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 1 bílek (sníh), 30 g hladké mouky a asi 100 ml plnotučného mléka.

Do vyšlehané šlehačky postupně metličkou zamíchejte žloutky, hotový sníh z bílku a nakonec také mouku. Mlékem těstíčko řeďte, dokud nebude připomínat hustou smetanu či výše zmíněné těsto na palačinky (množství mléka v receptu proto berte jen orientačně).

 

Recept na kosmatice

Květenství po nasbírání opatrně protřepte, abyste se zbavili broučků a nechte ještě chvíli stát na lince. Bezinky se před smažením nedoporučuje omývat. Pokud nechcete tento krok přeskočit, pak je opláchněte jen krátce pod tekoucí vodou a nechte důkladně oschnout.

Připravte si těstíčko a ihned začněte obalovat – květenství držte za stopku a ponořením obalujte v těstíčku.

Mezitím si v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje. Plocha nádoby nemusí být velká (budete vždy namáčet jen jedno květenství), spíše myslete na dostatečně vysokou vrstvu oleje (min. 3–4 cm).

Obalené bezinky držte za stonek a postupně dávejte do rozpáleného oleje. Smaží se pouze z jedné strany, proto je důležité, aby byly do oleje plně ponořené.

Smažte je zprudka a krátce. K zezlátnutí jim postačí 20–40 sekund (během této doby je několikrát za stopku povytáhněte z oleje, tím se květenství hezky rozloží do šířky a bude se smažit rovnoměrněji).

Po usmažení nechte přebytečný olej odkapat na papírové utěrce. Správně usmažené kosmetice by měly vydržet dlouho křupavé.

Zda smaženými bezinkami potěšíte své sladké, či slané chuťové pohárky, se můžete rozhodnout už při míchání těstíčka (tedy přidáním sladkých, či slaných surovin). Ale i v případě, že si je připravíte s těstíčkem univerzálním, dají se jíst na oba způsoby.

Na slano se s oblibou podávají k bramborám či bramborové kaši a okurkovému nebo hlávkovému salátu. Výborné jsou ale i samotné, třeba namáčené do česnekového či bylinkovo-jogurtového dipu.

Jako sladký dezert je vyzkoušejte posypané moučkovým cukrem, podávané s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny a s čerstvým ovocem nebo s domácí marmeládou. (red)

Poslat nový komentář