Radnice přispěje dětem na obědy

Radnice přispěje dětem na obědy
Ilustrační foto pixabay.com

Rada města Prostějova schválila poskytnutí peněžité pomoci zákonným zástupcům dětí a žáků zřizovaných mateřských a základních škol, a to ve výši 5.000,- Kč na jedno dítě. Peníze jsou určeny na úhradu zvýšených nákladů v souvislosti se stravovacím omezením dětí a budou poskytovány na základě žádosti podané prostřednictvím škol odboru školství, kultury a sportu.

Podle stávajících informací je cca 50 dětí se stravovacím omezením. Finanční pomoc města se bude týkat těch, kteří se nemohou vůbec stravovat ve školní jídelně. Především se jedná o celiatiky (bezlepková dieta). „Je to kompromis v řešení stravování těchto dětí. Z hlediska pravidel hygieny je velmi obtížné nejen zajistit výrobu této stravy, ale i následný rozvoz. Víme, že největší zátěž nesou rodiče, a proto jsme rozhodli o poskytnutí této finanční podpory,“ vysvětluje náměstek pro oblast školství Miloš Sklenka.

Školní jídelny v Prostějově nenabízejí možnost dietního stravování vzhledem k potřebám jednotlivých dětí, a to zejména s ohledem na prostorové, personální a provozní možnosti. Náklady na stavební úpravy oddělující prostory pro přípravu dietní stravy nebo např. na posílení rozvozu stravy na jednotlivá pracoviště by byly poměrně vysoké.

„Z tohoto důvodu jsme přistoupili k formě peněžité pomoci - finančního daru, která by rodičům alespoň zčásti kompenzovala zvýšené náklady na přípravu dietní stravy, kterou jim následně v příslušné školní jídelně kuchařky ohřejí. Podmínkou peněžité pomoci bude čestné prohlášení školy, že dítě má na základě potvrzení lékaře stravovací omezení a nemůže odebírat připravovanou stravu ve školní jídelně,“ dodává Sklenka.

Žádosti o finanční dar budou do 30. září 2023 shromažďovat základní a mateřské školy a čestným prohlášením opatřené žádosti následně předají odboru školství, kultury a sportu. Peněžitá pomoc bude pak poskytována zákonným zástupcům formou daru. (red)

Poslat nový komentář