Město nabídne volné byty mimo pořadník, podmínkou je rekonstrukce

Město nabídne volné byty mimo pořadník, podmínkou je rekonstrukce
ilustrační foto

Po dokončení prodeje městských bytů zůstalo ve správě města na dvanáct set bytů. Z tohoto počtu je 110 volných, avšak ve většině případů se jedná o starší byty, které jsou ve špatném stavu a je zde nutná rekonstrukce. Město ale nemá dostatek finančních prostředků, proto se snaží byty nabídnout zájemcům, kteří by si rekonstrukci provedli na vlastní náklady.

Takové volné byty jsou například na Šárce (tzv. parlament), ale právě ty je potřeba opravit. Město však nechce investovat miliony do oprav a přidělit je pak lidem za vysoké nájemné bez jistoty, že bude řádně placeno nebo nedojde k případné devastaci bytu. 

„V současné době jsou volné byty v domech, které jsme chtěli opravovat. Ale usoudili jsme, že potřebujeme i levné byty a navíc nemáme dostatek finančních prostředků, abychom tak náročnou rekonstrukci provedli. U bytů nižší kategorie platí nájemník 26 korun za metr čtvereční oproti 51 korunám v bytech vyšší kategorie, nechceme tedy zvedat nájmy tam, kde to není nutné,“ shodli se starosta Pišťák a místostarostka Rašková s tím, že v řadě případů se jedná o stotisícové částky potřebné na rekonstrukce jednoho bytu.

„Trh s byty je v takové situaci, že není zájem ze strany nájemníků si rekonstruovat byt na vlastní náklady. V tuto chvíli máme několik desítek bytů, které potřebují rekonstrukci, ale není o to zájem.  Potřebujeme tedy stanovit nová pravidla, aby pro občana, který zrekonstruuje na vlastní náklady  městský byt, byla tato investice výhodnější než si koupit byt,“ doplnil místostarosta Jiří Pospíšil. 

K těmto volným bytům si rada vyžádala další doplňující informace, které má ředitel Domovní správy Průša vypracovat a předložit při dalším jednání. Podle toho pak radní stanoví nová pravidla a koncepci k pronájmu bytu na delší dobu, za níž by si nájemce vložené investice odepisoval. Volné byty jsou v současné době i z toho důvodu, že byly podle pořadníku nabídnuty zájemci a on se dosud nevyjádřil.    

(jap)

Poslat nový komentář