U Zeleného stromu

Prostějovská palírna slaví 504 let limitovanou dvanáctiletou whisky. Pokřtil ji Jiří Bartoška

foto Palírna U zeleného stromu

Palírna U Zeleného stromu, nejstarší palírna v Evropě, stočila v rámci oslav 504. výročí od svého vzniku novou limitku Staré žitné myslivecké. Letošní žitná whisky Stará žitná myslivecká Single Barrel 12yo nese chuť po bourbonu a na výběru sudu, ze kterého se 504 jedinečných lahví stáčí, se podílel i Jiří Bartoška.

Limitka se vrací k roku 2018, a tedy i výročí 500 let. „Tehdy poprvé jsme ručně stočili výroční edici Staré žitné myslivecké Single Barrel. Předtím jsme ji nechali osm let zrát v sudech po bourbonu, které byly vyrobeny z bílého amerického dubu,“ vysvětluje blend master Roman Petruš. Další sudy z tohoto ročníku, tedy roku 2010, ale nechal zrát v prostějovském sklepě dál. „Pravidelně jsem je ošetřoval a degustoval a letos po 12 letech zrání nastal ten správný čas, kdy se v jednom ze sudů krásně snoubily a harmonizovaly chutě a vůně,“ doplňuje Petruš.

Stará žitná myslivecká dobyla Londýn a získala mezi whisky ocenění Master

foto Palírna U zeleného stromu

Nejstarší palírna v Evropě sklízí úspěchy své pětisetleté řemeslné práce a zhodnocuje zkušenosti a osobitost, kterou během své existence buduje. Nejvyšší ocenění získala její vlajková loď, Stará žitná myslivecká, ve Velké Británii, tedy zemi typické pro whisky, na soutěži The Spirits Business World Whisky Masters 2020.

Stará žitná myslivecká se oblibě v českém prostředí těší již od svých počátků v 19. století. Výjimečně jemná komplexní chuť s originálním charakterem vzniká díky atmosféře prostějovských sklepů v hloubce pět metrů pod zemí nejstarší palírny v Evropě. Jejím základem je ušlechtilý žitný destilát, který se ukládá do speciálně vybíraných dubových sudů. Základní varianta zraje jeden rok, prémiovější Stará žitná myslivecká Reserve zraje čtyři roky.

Tip na sobotu. Jedinečná exkurze V Palírně U Zeleného stromu s ochutnávkou

foto Palírna U zeleného stromu

Prostějovská Palírna U Zeleného stromu se v těchto dnech připravuje na oslavu 502. výročí svého založení a zahájení turistické sezóny, které se uskuteční 4. července. Při této příležitosti stočí symbolických 502 lahví Staré žitné myslivecké Single Barrel a pro návštěvníky spustí exkurzní trasu.

V sobotu 4. července, se také veřejnosti otevřou brány prostorů Palírny U Zeleného stromu a nejstarší palírna v Evropě tak zahájí novou turistickou sezonu. Po celý prodloužený víkend se mohou návštěvníci, kteří se chtějí dozvědět zajímavosti z více než pětisetleté historie a výroby tradiční Staré žitné myslivecké, od 14. do 18. hodiny vydat na exkurzní trasu v nově rozšířených prostorech historické budovy závodu. Okruh trvá 60 minut, poslední prohlídka začíná v 17 hodin. V ceně vstupného 250 Kč jsou zahrnuty čtyři ochutnávky výrobků Palírny, včetně právě stočeného vzácného Single Barrelu.

V Palírně U Zeleného stromu stáčí dezinfekci. Obchoďáci ve výrobě.

Foto adison.cz

Mnoho firem v Olomouckém kraji omezilo v těchto týdnech výrobu, především kvůli nedostatku zaměstnanců. Neplatí to pro prostějovskou Palírnu U Zeleného stromu. Její výroba funguje téměř bez omezení, dokonce se jí povedlo zapojit do ní i zaměstnance, kteří by jinak byli bez práce.

„Naší prioritou je postarat se o všechny zaměstnance a co nejvíce omezit negativní vlivy, které bude mít současná situace na zaměstnanost nejen v Prostějově a okolí,“ vysvětluje Michal Šoman, ředitel prostějovského výrobního závodu Palírny U Zeleného stromu a doplňuje: „Snažíme se zapojit všechny kolegy, kterým zdravotní stav a rodinná situace umožňují pracovat. Proto nyní například část našich obchodních zástupců, kteří jsou nyní v podstatě bez práce, vypomáhá ve výrobě a další budou pracovat na koordinování pomoci potřebným.“