Hejtman Martin Tesařík zahájil další etapu obnovy pietního areálu v Javoříčku

Zleva Filip Žáček, Miloslav Vlček, Martin Tesařík a František Lakomý
Zleva Filip Žáček, Miloslav Vlček, Martin Tesařík a František Lakomý

U příležitosti pietní vzpomínky k 67. výročí od vypálení obce Javoříčko nacisty odstartovala další etapa obnovy pietního areálu

Poklepem základního kamene takzvaných hrobodomů (odhalené základy původních stavení v obci) tak společně hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík s Miloslavem Vlčkem, předsedou Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filipem Žáčkem a starostou obce Luká Františkem Lakomým spustili práce na úpravách, které spočívají v částečném vyznačení základů původních domů, dobudování komunikace v místech původní cesty s osazení historických patníků. Je plánováno také doplnění pietního území o informační tabule a vytvoření multimediální naučné stezky přibližující osud Javoříčka. Olomoucký kraj přispěl na tyto úpravy částkou ve výši 1 milión korun. 

"Neznám lepší způsob, jak uctít památku zdejších obětí a všech obětí válek, než odkrýt osud Javoříčka jako mementa doby i pro příští generace," uvedl ve svém projevu na pietní vzpomínce hejtman Tesařík. Letošního vzpomínkového setkání se zúčastnily desítky lidí z regionu i širšího okolí. Nechyběli ani starostové sdružení v Iniciativě pro podporu vypálených obcí. "Osobně jsem velmi rád, jak se nám podařilo rozběhnout aktivity související s udržením odkazu pietních míst v Olomouckém kraji. Velký díky za to patří především někdejšímu předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi a hejtmanovi Martinu Tesaříkovi, jejichž podpora je pro rozvoj těchto aktivit v regionu zásadní." doplnil Filip Žáček.  

Obec Javoříčko byla vypálena na samém sklonku 2. světové války dne 5. května 1945, kdy do ní vpadli příslušníci SS z nedalekého Bouzova. V Praze již v těchto dnech propukalo povstání a válka v Evropě se chýlila ke konci. Navzdory tomu však nacisté osudného dne v Javoříčku zapálili domy a zavraždili 38 mužů. 

(red)

Poslat nový komentář