houby

Houbová sezóna je v plném proudu. Dejte si sýrovec

ilustrační foto

Zatímco v těchto dnech nosíme domů z lesů zejména bedly a žampiony, někteří z houbařů si neodpustí nejrůznější speciality. Tou je třeba sírovec žlutooranžový, choroš, ze kterého můžeme připravit celou řadu pokrmů, jako je houbová polévka nebo houbový guláš. Lze jej také obalit jako řízek nebo jím obohatit různé omáčky. Tento kousek o váze bezmála dvou kilogramů byl "uloven" ve starém sadu kousek od města. Jen pro upřesnění, na fotu je houba, čerstvě odloupnutá ze stromu a neočištěná.

Sírovec žlutooranžový vyrůstá na živých i odumřelých stromech, kde způsobuje velmi agresivní hnědou hnilobu, která rychle proniká do dřeva a narušuje jeho mechanické schopnosti a postupně vede až k zániku stromu. Díky jasně žlutooranžové barvě je viditelný už z dálky, najdete ho vysoko na kmenech stromů, výjimečně i na jejich kořenech, především v listnatých lesích s převahou dubů, nebo v sadech a zahrádkách, kde k jeho nejvýznamnějším hostitelům patří třešně, jabloně či hrušně.

A rostou a rostou

Foto ber

Plné hub jsou i lesy v našem regionu. Není třeba jezdit kilometry a kilometry daleko, stačí skočit „za humna".

Tuhle úrodu jsem během půl hodinky posbírala kousek od Lutotína. Kdyby mě nezahnal prudký liják, určitě by toho bylo víc. Ale na skvělou „máčenku" a polévku toho bylo až moc. (ber)

Fotopostřeh: A pak že nerostou...

Foto ber

Oblíbené jarní houby, jako třeba kačenky české či sýrovec, se na Prostějovsku letos příliš nevyskytovaly. Aspoň to tvrdí všichni houbaři, které znám.

A přece lze houby najít. Jmenují se "okáči" a rostou převážně v zahrádkách. Jen si na nich nepochutnáte, sádra se totiž strašně špatně dusí.... (ber)

Houbařská sezona vrcholí, v lesích je stále plno

Foto ber

Houbař, druh, který v Česku nevyhyne. Rok co rok se tisíce lidí vydávají do lesů, aby se vrátili s voňavou houbovou nadílkou. Houbaření je česká specialita, něco jako národní sport. A letos si přicházíme na své i my, mykologové z Hané.

Lesy Drahanské vrchoviny jsou pro houbaření ideální. Někdo má propustku do vojenského újezdu Březina, jiný se spokojí s tím, že se vydá pár kilometrů za město. Na své si přijdou všichni. Praváci, stejně, jako specificky vonící a všudypřítomné " václavky“ rychle plní košíky.

Houbařská sezona vrcholí, v lesích je stále plno

ilustrační foto ber

Houbař, druh, který v Česku nevyhyne. Rok co rok se tisíce lidí vydávají do lesů, aby se vrátili s voňavou houbovou nadílkou. Houbaření je česká specialita, něco jako národní sport. A letos si přicházíme na své i my, mykologové z Hané.

Lesy Drahanské vrchoviny jsou pro houbaření ideální. Někdo má propustku do vojenského újezdu Březina, jiný se spokojí s tím, že se vydá pár kilometrů za město. Na své si přijdou všichni. Praváci, stejně, jako specificky vonící a všudepřítomné " václavky“ rychle plní košíky.

Houby rostou. Ale jen někde!

Foto čtenář

Na ten pravý čas ještě houbaři na Prostějovsku čekají. V lesích se v této době vyřádí spíše milovníci holubinek, než hřibů.

"V týdnu jsem byla v lese nad Seloutkami a našla jen dva hřiby kováře. V neděli jsem vyrazila do Lipové a našla docela dost hříbků. Hodně rostou ryzce, masáci a holubinky, nic z toho ale nesbírám. Les je i tam nahoře dost suchý," poslala do redakce fotografie čtenářka Lenka. (ber)

OBRAZEM: Rostou!

Foto čtenář Zdeněk Šmída

Do redakčního e-mailu zaslal čtenář Zdeněk řádku fotografií s přiloženým textem:

"Je libo čtenáře trochu navnadit do lesů? Lesů s kvalitním podložím na okrese ubývá a tak všichni míří v podstatě na Drahanskou vrchovinu - Suchý, Niva, Protivanov atd. Ale je třeba si hodně přivstat, protože už kolem sedmé hodiny jsou hlavní odstavné plochy plné (na obrázku je odstavná plocha u obce Niva dnešní den)", napsal Zdeněk Šmída.

Děkujeme! (red)

A rostou!

Foto ber

Tak jsem se také vypravila do lesa.  Protože všude tvrdí, že houby rostou hlavně v těch smrkových, vyjela jsem nad Lipovou. A potvrzuji, rostou.

Tedy ne, že bych během dvouhodinové procházky nasbírala nůši. Vlastně, krom pár "vochomůrek" a několika přerostlých růžovek, které nesbírám, jsem nenašla nic. Až když jsem dorazila zpět k autu, zjistila jsem, že 20 cm od předního kola trůní ve vysoké trávě matinka hřibová. O půl metru dál se schovávali dva její potomci. Otec, jak už to bývá, zřejmě zdrhnul. Nicméně, polívka byla mňamózní. A chvíle pod zelenými obry, v tichu, přerušovaném jen ptačím zpěvem, k nezaplacení. (ber)

Inspekce varuje před konzumací jedovatých sterilovaných hub

Foto SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v potravině „Murklor – sterilovaní smrži, 200g“ přítomnost houby "ucháč obecný" (Gyromitra esculenta), jejíž konzumace je považována za vysoce rizikovou. Inspekce potravinu odebrala v provozovně VIKING HAUS s.r.o., Rychnovská 124, Praha 199 00. SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, kteří mají uvedenou potravinu doma, aby ji nekonzumovali.

Na obalu potraviny byl kromě českého názvu „Murklor – sterilovaní smrži“ ve složení uveden latinský název houby (Gyromitra esculenta), který odkazoval k obsahu ucháče obecného, jenž může vyvolat závažnou otravu.

Provedená analýza a odborné posouzení prokázalo, že jde skutečně o ucháč obecný, který může být se smržem zaměněn. Kontrolovaná osoba si překlad a české označení potraviny prováděla sama.

Výrobcem potraviny je společnost Tillverkas av Borgens Konserver AB Borgholm, Švédsko.

A rostou!

Foto čtenář

Pouhá půlhodinka v lese nad Seloutkami a přes sedm desítek bedel. To je včerejší úlovek jedné z našich čtenářek.

"Nic jiného ale neroste, našla jsem ještě pár žampionů. Na hřiby je třeba zajet dál, na Konicko nebo Drahanskou vrchovinu," podotkla paní Magda. (ber)