ilustrační foto tesco.cz
Počet lidí v nouzi závislých na pomoci potravinových bank narůstá. Loni počet těch, kteří pomoc využili, vzrostl o třetinu. Na druhé straně ale Češi ročně vyplýtvají tisíce tun jídla, často vyhazují jídlo na hranici data spotřeby nebo ovoce a zeleninu, které jen „nevypadají hezky“. Proti plýtvání bojují i obchodní řetězce, které potravinovým bankám nabízejí potravinové přebytky. Tesco takto v loňském roce zachránilo 1 443 tun potravin, což odpovídá 3,4 milionu porcí jídla, svou pomoc dále zesiluje a rozšiřuje.
V České republice roste počet lidí závislých na pomoci potravinových bank. Na druhé straně ale lidé i firmy vyhazují přebytečné potraviny a ročně tak vyplývají tisíce tun jídla, které by mohlo pomoci potřebným. Potravinové banky úzce spolupracují s obchodními řetězci, zhruba 85 % potravin v bankách tvoří přebytky potravin. „Největší zájem je o jogurty a další mléčné výrobky, dětské přesnídávky, maso, uzeniny, ale také konzervy a trvanlivé potraviny obecně,“ vysvětluje Jana Vlčková z Klokánku Olomouc.