guláš

V Prostějovičkách vybuchla gulášová erupce

Foto ber

Sedm týmů se v sobotu v Prostějovičkách pokusilo uvařit ten nej kotlíkový guláš. Na v pořadí druhý ročník akce, nazvané Gulášová erupce, je pozval místní spolek Sopka.

A tak se krájelo maso hovězí, vepřové, jelení a srnčí, ke slovu přišly i buřty, které si jako hlavní surovinu zvolily dámy z celku Mikroregionu Plumlovsko. 

Hodnotící poroty byly dvě – divácká a odborná. Té druhé nejvíce chutnal výtvor týmu Bytovky, druhé místo patřilo Mikroregionu Plumlovsko a bronz získaly Černé vdovy. „Divácká soutěž vynesla na první místo hned dva týmy, Sousedy a Kotelmajstry," uvedla pro PvNovinky Kateřina Janečková ze Sopky. Zároveň poděkovala sponzorům a všem, kdo se na akci jakýmkoli způsobem podíleli.

Pozor na kuřecí maso, guláš a tuňáka varuje SZPI

Foto SZPI, Makro

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před rizikovým kuřecím masem prodávaným v řetězci Tesco. Výrobek, konkrétně kuřecí prsa původem z Ukrajiny a balená na Slovensku, byl kontaminován bakterií salmonela infantis, známou svou spojitostí s onemocněním salmonelózou. Incidence byla zaznamenána v prodejně v Mostě, avšak výrobek byl už stažen z prodeje.

 „Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem ‚Spotřebujte do: 26.07.2023‘, v tržní síti se už nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil za SZPI Marek Bartík.

Balení bylo označeno jako Tesco Kuřecí prsní řízek, šarže: 23293102, chov a porážka: Ukrajina, baleno společností WE Trade, Horné Saliby, Slovensko.

Ptení provoněly guláše

Foto ber

V pořadí šestý ročník gulášového festivalu pořádaly v sobotu FC Ptení, SDH Ptení a MS Ptení za podpor obce Ptení. V areálu sokolovny své kulinářské umění předvedlo deset týmů zdatných kuchařů a kuchařek.

V nabídce byly nejrůznější druhy, od zvěřinových přes hovězí až po segedín či kosířský speciál. Na každém stánku měli zájemci možnost mimo guláš ochutnat i další laskominy, třeba bonbony, buchty, oříšky, ovoce, zeleninu, a dokonce pražené červíky. „Chutnají jako oříšky, okuste," nabízely k hovězímu guláši na víně neobvyklou pochoutku ptenské hasičky. „Jsou výborní, ale to váš guláš také," chválila jedna z odvážných ochutnávaček. (ber)

V guláši z Lidlu bylo málo masa, odhalila inspekce

Foto SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI zakázali prodej jedné šarže maďarského guláše v konzervě s obsahem masa o 12,2 % nižším, než bylo uvedeno na etiketě. SZPI nařídila okamžité stažení konzervy z prodeje řetězci Lidl a zahájila správní řízení s výrobcem o uložení pokuty.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl, aby neprodleně stáhla ze své tržní sítě tuto nevyhovující potravinu:

Maďarský guláš (Sterilovaný masný výrobek – konzerva) s označením data minimální trvanlivosti do 29. 08. 2025, výrobce: Whalley s. r. o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov.

Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však potvrdil, že celkový obsah masa ve výrobku činil pouze 50,3 %, tedy o 12,2 % méně ve srovnání s informací na obalu.

OBRAZEM: Gulášový festival přispěl na charitu

Foto ber

Šestý ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů se konal v sobotu 4. června v Kolářových sadech v Prostějově. Veškerý výtěžek z akce putoval na transparentní účty zřízené u Komerční banky Prostějov, které založil Okrašlovací spolek města Prostějova pro Zdeňku Kotyzovou a Davídka Vítka.

Festival opět pořádal Okrašlovací spolek Prostějov pod vedením Milady Sokolové a Jiří Petricius. Záštitu nad akcí převzal projekt Zdravé město Prostějov. Do soutěže o nejlepší kotlíkový guláš se tentokrát zapojilo šest družstev – Kluci z Hardu, Modří sokoli, Kupka team senior, Modý guláš, Ivanovci a Reservé. První místo a cenu v podobě dvou vakuovaných kotlet si za pikantní hovězí guláš odnesl prvně jmenovaný tým – Kluci z Hardu.

Tip na sobotu. X. Plumlovský kotlík ve Žraloku

Ilustrační foto ber

V sobotu se v plumlovském kempu Žralok koná již X. ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů. Začne v 9 hodin ráno.

V 9 ráno prezentace družstev, od 10 do 14 hodin vaření a průběžné hodnocení poroty. Soutěžící družstva musí odbornou a diváckou porotu oslnit nejen kuchařským uměním, ale i  profesionalitou a  originální výzdobou stánku. 

Hudebně akci okoření DJ Václav Kopka. Vstup je volný. (red)

Tip na sobotu: IX. Plumlovský kotlík ve Žraloku

Ilustrační foto ber

Tuto sobotu 29. srpna se v plumlovském kempu Žralok koná již IX. ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů. Začne v 9 hodin ráno. 

V 9 ráno začíná prezentace družstev, od 10 do 14 hodin proběhne vaření a průběžné hodnocení poroty. Soutěžící družstva musí odbornou a diváckou porotu oslnit nejen kuchařským uměním, ale i  profesionalitou a  originální výzdobou stánku. 

Hudebně akci okoření DJ Pawell. Ve 20.30 bude následovat projekce letního Kofo-kina.

Vstup je volný. (red)

Dvanáctý květen nabídne živou muziku, guláše, atrakce i spoustu zábavy!

ilustrační foto Jiří Malíček

Již čtvrtý ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů chystají organizátoři na sobotu 12. května. Setkání gulášových mágů se uskuteční opět v Kolářových sadech v Prostějově. Veškerý výtěžek z akce poputuje na transparentní účty zřízené u Komerční banky Prostějov, které založil Okrašlovací spolek města Prostějova pro Zdeňku Kotyzovou a Davídka Vítka. Organizátoři hledají další soutěžní týmy! 

Festival pořádá Okrašlovací spolek Prostějov a majitel Maďarských specialit Jiří Petricius pod záštitou Zdravého města Prostějov.

Bude se jednat o zábavný den, který odstartuje v devět hodin ráno soutěží ve vaření kotlíkových gulášů. Do té organizátoři hledají další soutěžní týmy. "Ty se mohou hlásit na na j.petricius@seznam.cz, odkud budeme rozesílat i další informace," uvedl Jiří Petricius.

Chystá se další zábavné odpoledne pro rodiny! Hledáme kuchaře kotlíkových gulášů!

Foto Josef Dekastello

Loňský pilotní ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů sklidil u prostějovské veřejnosti velmi kladný ohlas. Organizátoři proto chystají další setkání gulášových mágů. Uskuteční se 4. června v Kolářových sadech a přihlásit se do něj můžete i vy.

Festival pořádá Okrašlovací spolek Prostějov a majitel Maďarských specialit Jiří Petricius pod záštitou Zdravého města Prostějov. „Přihlášky přijímáme na j.petricius@seznam.cz, odkud budeme rozesílat i další informace,“uvedl Petricius.

Soutěž bude opět spojena se zábavným odpolednem pro děti i jejich rodiče, k vidění budou například ukázky práce Městské policie Prostějov, děti zabaví skákací hrad, sladkosti či malování na obličej. V jednání je příjezd hasičů, motorkářů i kaskadérů.

Stále se můžete hlásit do soutěže o nejlepší kotlíkový guláš!

ilustrační foto veslavkove.cz

 

Jak PvNovinky informovaly, v souvislosti s pomocí Zdeničce Kotyzové, kterou upoutala na lůžko těžká autohavárie, se bude v Prostějově konat Gulášový festival. Přihlásit se mohou všichni, kdo umí uvařit kotlíkový guláš a chtějí si zasoutěžit. Gulášový festival se uskuteční 6. června od 13 hodin v Kolářových sadech a pořádá je Okrašlovací spolek Prostějov a majitel Maďarských specialit Jiří Petricius pod záštitou Zdravého města Prostějov.

Místo pro soutěžní družstva je omezeno. „Aby byly dodrženy všechny zásady, včetně těch hygienických, bude soutěžit jen 30 čtyřčlenných družstev,“ upozornil Jiří Petricius. Ty si na místo musí přinést vlastní kotlíky, rozkládací stolky, veškeré ingredience, vodu a dřevo. „Přihlášky přijímáme na j.petricius@seznam.cz, odkud budeme rozesílat i další informace,“uvedl Petricius.